Toimituskulut: kirje 3,50 €, paketti 7,40 €.

Täytin 40 vuotta 17.6.2015 ja elämän ensimmäistä kertaa päätin pitää kunnon juhlat. Ajattelin, että onhan tässä niin paljon muutakin juhlittavaa, että kerrankos sitä…

Tässä kirjoituksessa käyn läpi juhlien järjestämiseen liittyvät olennaisimmat asiat. Minun tapauksessani tavoitteena oli tehdä rennon letkeät ja mukavat juhlat mahdollisimman edullisesti. Livemusiikki keskiössä.

Koko homma käynnistyi huhtikuun lopulla. Olin hetkeä aikaisemmin varannut lomamatkan Kreikkaan kesäkuulle juuri ennen synttäreitä, kun sain kuningasidean, että synttärit voisi olla sittenkin oikeinkin passeli ajatus. Mieheni Mikko on soittanut rumpuja pienestä pitäen ja sovittiin, että hän ottaa ohjelman kasaamisen huolekseen. Kun nimetön pääesiintyjä lupautui pääesiintyjäksi, juhlien suunnittelu ja toteutus pääsi alkamaan. Ystäväni lupautui järjestelyihin mukaan.

Koska elämässä sattuu ja tapahtuu, niin aina voi tulla muutoksia. Niin nytkin. ”Henkilökunta” vaihtui tiuhaan. Viimeinen keittiömuutos tuli juhlapäivänä, kun keittiöapu ajoi vesiliirron seurauksena ojaan eikä päässyt paikalle ollenkaan. Viimehetken peruutuksia tuli myös paljon. Kaikista käänteistä huolimatta juhlat olivat oikein onnistuneet ja lämminhenkiset. Kiitos vielä kerran juhlaväki, esiintyjät, tehotiimi, keittiömestari ja Mikko.

Juhlatila

Juhlatilan vaatimukset: kunnollinen esiintymislava, n. 150 henkilön paikka ettei melusta tule ongelmia, mahdollisimman matala hinta, omat juomat ja ruoka on sallittu, avainten luovutus mielellään vasta seuraavana aamuna ja hyvät kulkuyhteydet. Eikä haittaisi yhtään, jos paikka olisi kohtuullisen lähellä meitä (Helsingin Pitäjänmäki).

Googlailin mm. nämä vaihtoehdot:
https://venuu.fi/juhlatilat/helsinki
http://www.goexperience.fi/juhlatilat.php
http://www.seurantalot.fi/

Kävin myös lukuisia keskustelupalstoja läpi. Tässä kohtaa totuus alkoi valjeta. Olen auttamatta aika myöhässä asiani kanssa, mutta kuitenkin niin ajoissa, että paikka voisi hyvinkin vielä löytyä.

Kyselyn laitoin neljään paikkaan:
Logen, Viherlaaksossa –> vapaana, sovittiin näyttö
Vartiokylän työväentalo –> seuraava vapaa viikonloppu vasta lokakuussa, se siitä
Bygdehemmet, Vartioharjussa –> varattu, se siitä
Solhem, Malmilla –> en saanut kiinni puhelimella enkä sähköpostitse, oletus muutenkin, että on liian kallis

Kävimme Logeniin tutustumassa. Kaikki kohdallaan. Lava kunnollinen, sähköä esiintyjille (pari pistorasiaa ja voimavirta) ja takahuonekin. Muutenkin kaikki periaatteessa toimi. Uuni, kolme jääkaappia jne. WC-tilat ihan jees. Pihalla autopaikkoja riittävästi ja bussi tulisi Rautatientorilta 100 m päähän. Avaimet pitäisi luovuttaa aamulla klo 12 mennessä. Vähän rähjäinen ja likainen, mutta tällaisiin juhliin ihan passeli. Hetken mietittyäni päätin tehdä sopimuksen ja lopettaa etsinnän – vastaavan hintaista parempaa en todennäköisesti tällä aikataululla mistään löytäisi.

Kutsut

Kutsuvieraslista oli aika helppo. Halusin paikalle vain kivoja ihmisiä. Kesäaika tekisi varmasti tepposet ja moni olisi reissussa. Tein tapahtuman paikan vahvistuttua Facebookiin. Kutsuin ihmiset Facebookin kautta sekä sähköpostilla. Pyysin vahvistamaan tulon 6.6.2015 mennessä, että saisin mahdollisuuden kutsua lisää ihmisiä.

Päätin, että tapahtumasivulla kertoisin järjestelyistä ja nostattaisin fiilistä ennakkoon. Niin myös tein. Otin kuvan booliämpäreistä, kerroin Tallinnan viinanhakureissusta kuvin ja tekstein, laitoin kuvan vieraskirjasta ja julisteista, laitoin Kätevän emännän juhlien järjestämisestä youtube-videon jne.

Ruoka ja juoma

Ennakkoon kerrottiin, että jonkinmoista ruokaa on, mutta nälissään ei kannata tulla. Boolia tarjotaan, mutta ei mahdottomia määriä, joten omat juomat mukaan.

Ruoka oli alusta asti selvä: nakkeja, lihapullia, paria eri salaattia ja jälkiruokana hedelmäsalaattia. Nakit tuotaisiin Kivikylän tehtaanmyymälästä päivää ennen juhlia, koska Kivikylän nakit ovat maailman parhaita. Muut tarvikkeet saataisiin kaupasta.

Ja koska järjestelyissä sattui ja tapahtui, nakit saatiin lopulta Kauppakassi-palvelusta. Hirmu kätevä, kun tarvitsee isoja ja painavia asioita ostaa. Tuovat perille asti. Juomana tarjottaisiin boolia: alko ja alkoton vaihtoehto. Booliviinat haettaisiin laivalta.

Sitten se iänikuinen ongelma. Kuinka paljon tarjottavaa pitää varata?

Ja taas google viuhui. Surffaamisen jälkeen alkoi olla jonkinlainen käsitys. 200g proteiinia /nenä. Koko ruoka-annos n. 400g. Boolia 1,5 dl, kun tervetuliaismalja kyseessä. Muutamia päivänselviä asioita tuli kerrattua: miehet syövät enemmän kuin naiset, aikuiset syövät enemmän kuin lapset, varaa ruokaa mieluummin yli kuin alle jne. Lisäksi varmistin, että kaikille ruokarajoitteisille löytyisi syötävää: laktoositon, gluteeniton, kasvis.

Lopullinen ruokalista bileissä oli:
– Nakkeja 8 kg
– Lihapullia 6 kg
– Sinappia, ketsuppia, salaattikastiketta
– Vihersalaattia kaksi isoa lasikulhollista
– Hedelmäsalaattia kaksi isoa kulhollista
– 30 l alkoboolia (n. 10%) – 20 l alkotonta boolia
– Kahvia, teetä

Kaikkea jäi, mutta sanoisin, että tuo on aika nappimäärä 50 henkilön juhliin, jossa on vain aikuisia paikalla. Boolia olisi voinut olla 40 litraa.

Astiat

Lämmin ruoka tuo omat kiemuransa. Tavoitteena oli, että kukaan ei olisi koko iltaa keittiössä nalkissa, joten lämpöhauteet olivat lopulta ainoa vaihtoehto. Voisi kerralla lämmittää nakkeja ja lihapullia lämpöhauteet pullolleen.

Listattiin miten tarjoilu hoidettaisiin ja mitä tarvittaisiin. Omat ja lähipiirin astiat mietittiin läpi. Sen jälkeen google taas viuhui, kun etsin kohtuuhintaista lähellä olevaa astianvuokrausfirmaa. Parin lämpöhauteen vuokrassa oli jopa kymppien hintaero. Aika paljon. Päädyin lopulta vuokraamaan pari lämpöhaudetta, ottimet nakeille ja pöytäliinan www.astiat.fi -palvelusta. Suosittelen.

Salaatit ja boolit tehtäisiin 10 l ämpäreihin. Booli tarjottaisiin ämpäreistä ja salaatit taas lasisista tarjoiluastioista (Ikeasta 1,50 e/kpl). Nakkien ottimia vaille salaattiottimet ja kauhat löytyisivät.

Vinkki! Ota mukaan sakset, paperia, kynä, normiteippi, maalarinteippi, foliota, elmukelmua, maljakko ja ylimääräisiä muovikasseja. Näistä aina joku meinaa unohtua…

Koristelu

Juhlatilan koristeluun ei ollut tarkoitus paljoa panostaa. Kertakäyttökaitaliinat ja kynttilät pöydille. Seinät ”tapetoitaisiin” Riikka 40 vee julisteilla, jonka opiskelukaverini viime töikseen koulussa suunnitteli ja painoi.

Ennen juhlia innostuin vielä suunnittelemaan ja painattamaan suurkuvatulosteen ohjelmasta. Ja koska pelkät kynttilät pöydällä tekivät hautajaisfiiliksen, niin kiireen vilkkaa kävin ostamassa puutarhalta kesäkukkia.

Taustamusiikki

Juhlien taustamusiikin teemana oli suosikit vuosien varrelta ml. ne noloimmat. Oikeasti koosteeseen tuli suosikkeja ja muutakin esim. televisio-ohjelmien tunnareita tai biisejä, joilla oli tarina takana. Tarkoitus oli saada aikaan keskustelua/mielipiteitä ja hymyjä/irvistyksiä. Kannatti. 🙂

Ohjelma

klo 18.00 Tervetuloa!
klo 18.30 Joey Luumäki laulaa lastenlauluja
klo 19.30 Lauran tanssiesitys
klo 20.00 Kimmo ja kitara
klo 21.00 Nimetön Pääesiintyjä
klo 24.00 Tilaisuus päättyy

Meidän ohjelma oli ehkä jopa hiukan pröystäilevä tuollaiseksi pieneksi juhlaksi. Vähemmälläkin ilman muuta olisi pärjätty. Jälkikäteen tuo tervetuloa-osuus olisi voinut kestää tunnin ja muut ohjelmat olisivat siirtyneet puoli tuntia myöhemmäksi, mutta hyvin tämä näinkin toimi.

Nyt pikkaisen ohjeita siihen, mitä pitää ottaa huomioon, jos haluaa livemusiikkia yksityistilaisuuteen. Etsi sopivan tyylilajin bändi. Youtube on täynnä kaikenlaista. Käy bändin nettisivuilla (katso ettei haluamasi aika ole jo kiinni, jos löytyy tulevat keikat sivu), katso kuka keikat myy ja ota yhteyttä. Ole mahdollisimman aikaisin liikkeellä eli heti, kun tiedät paikan ja ajan. Jos asut Rovaniemellä ja bändi on Helsingistä, voit olla varma, että saat aika hintavan tarjouksen. Matkustaminen ja yöpyminen ei ole halpaa lystiä. Mitä nimekkäämpi orkesteri, sen kalliimmaksi tulee. Pitää muistaa myös, että äänentoiston vuokra, miksaaja ja joskus myös valomies maksaa bändille. Koska bändeissä on usein kaikenlaisia esiintymishaluisia tyyppejä, niin älä ajattele rajoittuneesti – kysy olisiko joku bändistä valmis juontamaan illan ja löytyisikö illan taustamusiikkivastaava, jos sellaiseen on tarvetta. Kaikki on mahdollista ja sovittavissa. Yleensä tyypit eivät millään muotoa rakasta taustahuonesiivouskomerossa odottelua… Jos ei kovin nimekäs bändi ole kyseessä ja asuvat keikkapaikkakunnalla tai matka on esim. 50 km, niin hiha-arvauksena hinnat lähtenevät jostain 800 eurosta. Sovi tarkka hinta ja maksutapa etukäteen. Sovi soittoaika – milloin aloittaa, kuinka kauan kestää. Selvitä milloin bändi pääsee tuomaan kamat ja mihin mennessä soundcheck pitää olla tehty. Kysy mitä ruokaa (erikoisruokavaliot) ja juomaa bändi haluaa (ei ole mikään pakko tarjota, mutta varmastikin haluat parhaan mahdollisen esityksen nähdä? Hyvä ruoka – parempi mieli). Varaa aina lavalle pari pulloa vettä per nenä. Musiikilliseen sisältöön ei kannata yrittää nenäänsä pistää tai saat äkkiä uuden bändin varailla – toki varovasti voi kysyä esim. Paljon onnea vaan johonkin kohtaan… Musatyypit on pääasiassa huippua porukkaa, joten ihan reippaasti voi kysyä epäselvät asiat.

Luvat

Koska elämme Suomessa, joka on viranomaisten paratiisi, on lupia moneen lähtöön. Niistä voi lukea enemmän täältä.

Juhlatila

Juhlatila juuri ennen juhlavieraiden tuloa

Booliämpärit sopivankokoisine kauhoineen...

Booliämpärit sopivankokoisine kauhoineen…

Joey Luumäki laulaa lastenlauluja

Joey Luumäki laulaa lastenlauluja

Laura Timonen tanssii

Laura Timonen tanssii

Kitaravirtuoosi Kimmo Kalaja

Juhlakalu pääesiintyjää katsomassa

Pääesiintyjää katsomassa

Täydellisen kampauksen ja meikin taikoi Hiusmestareiden Heini. Suosittelen lämpimästi!

Täydellisen kampauksen ja meikin taikoi Hiusmestareiden Heini. Suosittelen lämpimästi!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.