Toimituskulut: kirje 3,90 €, paketti 7,40 €.

Olipa kohtuullisen haastavaa selvitellä voinko myydä helmitöitä pieniä määriä yksityishenkilönä harrastusmielessä myös opiskelujen aikaan, jolloin saan tukea Koulutusrahastosta. Kahlasin vero.fi-sivustoa, Koulutusrahaston sivustoa, useita blogeja ja keskusteluja läpi.

Toimin seuraavasti:

  • Pidän kirjaa tuloista ja menoista. Ostokuitit talteen.
  • Ilmoitan verottajalle veroilmoituksessa kohdassa ”muut ansiotulot” tulot – menot = voitto. Maksan voitosta tuloverot (epäselvää on, meneekö sivutuloveroprosentin mukaan – jää nähtäväksi). Aion ilmoittaa menoiksi suoraan helmitöitä koskevat hankinnat enkä käytä energiaa selvittääkseni meneekö työpisteen kustannukset menoiksi. Tulkoon takkiin.
  • Bruttotulot saa kuussa olla max 250 euroa, niin ei vaikuta aikuiskoulutustukeen eikä tarvitse Koulutusrahastoon ilmoittaa (kyselin asian sähköpostilla, kun ei muuten selvyyttä saanut). Jos menee yli, niin pitää ilmoittaa hyvissä ajoin, niin estävät sen kuun maksun ja joudun jälkikäteen hakemaan soviteltua aikuiskoulutustukea siltä kuulta. Myyn siis haluaville ”ei oota”, jos voitto on 250 euron kuussa!
  • Kun myynti jää alle 8500 euroa vuodessa (kokonaismyynti – ei siis voitto), ei arvonlisäverosta tarvitse välittää.

Veikkaanpa, että valtaosa yksityishenkilönä toimivista käsityöharrastajista tekee homman pimeästi. Yksittäinen sukankutoja ei välttämättä jaksa selvittää miten asia pitäisi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tehdä ja asia tulee helposti vastaan vasta sitten, kun on kertynyt pari jos toinenkin sukkia, joita joku haluaa ostaa. Mistäs siinä kohtaa kirjanpidon revit? Materiaalikustannukset on myös sen verta isot, että ilman verojakin tilanne on aika lailla plus miinus nolla. En ihmettele miksi keskustelupalstoilla leijuu ilmassa ajatus: ”Että kuinkas ison rikoksen tässä tekee, jos jättää muutaman kympin ilmoittamatta?”. En moiti.

Tykkäsitkö siitä, mitä luit? Tue tekemistä kommentoimalla ja jakamalla julkaisua. Voit myös tukea rahallisesti esim. uimareissun tai kahvikupillisen verran ja näin mahdollistat postauksien kirjoittamisen jatkossakin. Kiitos. <3
Donate Button with Credit Cards


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *