Toimituskulut: kirje 3,90 €, paketti 7,40 €.

Jouluna 2014 päähän pälkähti ajatus. En teekään Painoviestinnän perustutkinnon lopputyönä nettisivuja vaan kirjoitan kirjan pari vuotta sitten kesällä nähdyn unen pohjalta. Opettaja näytti asiaan vihreää valoa ja varmasti hykerteli tyytyväisyydestä. Lopputyö ei ollut pakollinen ja suoritukseksi riittäisi hyvin 4 sivuinen taitto. Kirja olisi paljon enemmän.

Tiesin kevään olevan tiukka yrityksen perustamiskuvioiden ja mm. liiketoimintasuunnitelman laatimisen vuoksi. Asiat pitäisi pohtia perusteellisesti, että tietäisin mitä tehdä. Perustaako yritys vai palata töihin. Opiskelutkin pitäisi viedä loppuun ja edellisen vuoden huonojen uutisten aalto voisi hyvin vielä jatkua. Vaikka lähtötilanne ei ollutkaan kaikista helpoin, niin ajatus ei jättänyt rauhaan. Kuinka siistiä olisi pitää kaikilta osin itse tehtyä kirjaa kädessä? Jos ei nyt, niin milloin sitten? Ja siitä se ajatus sitten lähti…

Aikataulutin työn karkeasti tietämättä mistään työvaiheesta kovinkaan paljoa. Päätin kuitenkin, että tästä aikataulusta pidettäisiin kiinni. Muuten en saisi kirjaa opiskeluaikana valmiiksi.

  • Kirja kirjoitettu 16.3
  • Kirja oikoluettu, kuvitettu ja taitettu 12.4.
  • Kirja painettu 15.5.

Aloitin työn tutustumalla useisiin lastenkirjoihin. Totesin, että pitkä tarina ja jonkun verran kuvituskuvia on se, mitä lähden tavoittelemaan. Kirjoittaisin kirjan niin, että se olisi joulukalenteri lapsille. Jokainen luku olisi oma luukku. Aikuiset ja lapset saisivat hyvänmielen iltasatuhetken joulukiireiden alla ja tiedäpä vaikka siitä tulisi oikein tapa useaksi vuodeksi. Voisin jopa myydä kirjaa, jos voisin painaa sitä muutamia kymmeniä. Saisin vähän painokustannuksiakin pois, kun halpaa lystiä se ei varmasti ole. Päätin kirjan kooksi A5 ihan kirjahyllyä tutkimalla ja ajattelin, että yksinkertainen paljon käytetty malli olisi koulussakin helpompi toteuttaa.

Kirjan kirjoitus ja kuvitus

Aloitin kirjan kirjoittamisen 17.2. Selvästi suunniteltua myöhemmin. Henkilökohtaisessa elämässä sattui ja tapahtui. Myös jonkunmoinen rimakauhu kirjoittamista kohtaan nousi. Alku oli hankalaa. Vaikka olen aina ollut kova lukutoukka, dialogin kirjoittaminen ja aikamuodossa pysyminen osoittautui vaikeaksi. Jotkut oikeinkirjoitusasiat tuottivat päänvaivaa. Kirjoittaminen vaati myös omaa rauhaa ja tilan. Käytännön ratkaisu oli simppeli. Kävelin läppärin kanssa makuuhuoneeseen ja istahdin korituoliin kirjoittamaan. Korituoli on sen verran epämukava, että tauotuskin tuli automaattisesti hoidettua… 🙂 Kirjoitin kirjan Wordillä A5 kokoiseen sivupohjaan. Yritin helpottaa tulevaa oikolukua, korjausta ja samalla myös olisin selvillä koko ajan lopullisesta sivumäärästä. Lopullinen ulkoasu kun ei tulisi paljon poikkeamaan. Alkuhankaluuksien jälkeen kirjoitus sujui tosi helposti ja hyvin. Hahmot muotoutuivat kuin itsestään ja tarina kuljetti enemmän minua, kuin minä tarinaa. Toki sain houkutella itseäni kirjoittamaan monenakin päivänä, kun asettamani päiväaikataulu oli vähintäänkin haasteellinen. Loppumetrit sujuivat tosi hyvin ja lopulta ensimmäinen versio kirjasta valmistui odotettua aikaisemmin 11.3. (16.3.).

Kuvien piirtämisen aloitin Illustrator-ohjelmalla samaan aikaan, kun kirja oli oikoluettavana. Kantta kuvituksineen, teksteineen ja mittoineen väänsin 8 tuntia. Myös ensimmäiset kuvien tekeminen osoitti, että savotta olisi paljon suurempi kuin olin kuvitellut. Kiukuttelin itsekseni työn määrää ja sitä millaiseen soppaan olin itseni taas mennyt työntämään. Onneksi jossain kohtaa ymmärrys löytyi ja pidin pokkana pari päivää vapaata, vaikka aikataulu ei olisikaan antanut periksi. Vapaa auttoi. Tärkeimmät hahmot oli ensimmäisten kuvien aikana piirretty ja muutkin olivat alitajunnassa muotoutuneet. Piirsin loput kuvat ranteet tutisten muutamassa päivässä. Olin myös saanut oikolukukommentit. Korjasin tekstit ja samalla vimmalla siirsin koko työn InDesign -taitto-ohjelmaan. Laitoin ulkoasun kohdilleen: valitsin fontit, päätin marginaalit, sijoittelin kuvat, lisäsin sivunumerot jne. Ensimmäinen versio kirjasta oli valmistunut jopa suunniteltua aikaisemmin 23.3.2015 (12.4.2015). Testipainamisen jälkeen löysin kirjasta vielä virheitä ja korjailin ne ennen lopullista painoa.

Painaminen

Selvittelin koululla kirjan painamiseen liittyviä asioita. Pyysin tarjousta ja lopulta päädyin siihen, että painaisin 100 kpl. Työ tulisi olemaan suuri, koska kirjojen kannet tekisin käsityönä ja muutenkin työvaiheet tulisivat olemaan pitkälti harjoittelua eikä todellakaan mitään vakiintunutta prosessia tekemiseen ollut. Kävinpä kurkkaamassa käsityönä tehtävien kansien hintojakin oikeissa painoissa ja meinasin pyörtyä (yhdessä painossa pelkät kannet maksaisivat 23 e). Näiden tietojen pohjalta päätin, että numeroisin ensimmäisen painoksen. Jos jossain vaiheessa kirjasta otettaisiin toinen painos, se tehtäisiin painossa koneellisesti.

Päätin laittaa kirjan myyntiin. Kattaisin sillä painokustannukset ja kirja olisi myös ensimmäinen oman firman alla kulkeva tuote. Myytäviin kirjoihin tarvitaan ISBN-tunnus, joka on äärettömän helppo ja nopea hakea. Sain tunnuksen vuorokaudessa ja ohjeet vapaakappaleiden toimittamiseen. 6 vapaakappaleen määrä hätkähdytti. Aika suuri määrä näin pienestä painoksesta.

Painamisen työvaiheet

1 Kansien tulostus

Kannet tehtiin tarratulostimella. Kaikkinensa tarraa meni n. 20 metriä.

2 Kansitehdas

Kansitehtaalla. Laite on yksinkertaisuudessaan todella näppärä. On siis pöytä, jossa on imu ja valo. Keskellä pöytää on pitkä musta viiva. Tarra laitetaan pöydälle ja valon ansiosta selkämyksen teksti on helppo kohdistaa keskelle mustaan viivaan. Sitten laitetaan selkämyksen pahvi ja kansien pahvit tarran päälle erillisen ”asettimen avulla”. Imu pitää huolta, että ruttuja tulee mahdollisimman vähän ja viivan avulla on kannet saatu suoraan. Taitokset saadaan siistiksi reunarullan avulla. Oikeassa elämässä tässä on kyllä ihan tekemistä, kun tarra on tarraa. Suo siis anteeksi, jos kirjassasi näkyy ns. käsityön jälki. 🙂

3 Digipaino

Digipainokoneella. Tällä koneella painettiin kirjan sisus. Siis ne sivut, missä on tekstit ja kuvat. Digipainossa käytetään usein SRA3 eli A3 paperin raakakokoa. Siihen mahtuu näppärästi 4 kaksipuoleista A5-kokoista sivua. Niinpä 100 kirjan sisuksen painaminen ei kestänyt kovinkaan kauaa.

4 Paperileikkurilla

Paperileikkuri. Tällä koneella ei saa pahvia leikata, joten kansipahvit on leikattu ihan toisen näköisellä laitteella. Leikkurilla ollaan työn aikana eri vaiheissa kolmesta neljään kertaan. Onneksi tarratulostin tekee leikkauksen ihan itse.

5 Liimakoneella

Liimakone. Kirjan sisuksen liimaus tehtiin tällä. ”Kanneksi” valittiin sama paperi kuin sisuksessa muutenkin ja homma valmistui yhdessä illassa kuin tanssi (okei, toki kannet jumitti joka toisen kannen kohdalla ja sain niitä elämän innolla nyhtää irti, mutta elämä on). Tasalaatuinen sisus, jossa liimaus on just eikä melkein. Ei tarvitse pelätä irtolehtipainosta. Kyllä kelpaa.

7 Liimaushommia

Kirjan sisus ja kannet yhdistetään perinteisellä pullasutimenetelmällä. Tämä oli ehkä työn kaikista ärsyttävin vaihe. Blokki (päätin etten käytä kirjapainosanoja, mutta viime metreillä lankesin) eli kirjan sisus on oikeasti hankala saada keskelle niin ettei kansipaperiin tule ruttuja. Ja kun onnistuu kerran, niin pitäisi onnistua vielä 99 kertaa. Puuh. Pari iltaa näitä värkkäsin ja täytyy tunnustaa, että ei se nyt ihan nappiin mennyt. Jälkiviisastelua: paperiksi olisi pitänyt valita paksumpi, joka olisi antanut vähän enemmän anteeksi.

8 Prässissä

Liimauksen jälkeen kirjat pääsivät sympaattiseen puiseen prässiin, koska kannet tuppasivat liimauksen jälkeen käpristyvän. Tämä on sellainen kiva rekvisiittakuva. Oikeasti tuossa prässissä oli 10 kirjaa per puoli ja alla ja päällä iso puualusta, jolla prässin saa paremmin pelittämään.

9 Ensimmäinen valmis kirja

Tadaa! Kaikkien aikojen ensimmäinen valmis kirja.

10 Vapaakappaleet Kansalliskirjastoon

Väsynyt, mutta onnellinen kirjailija, kuvittaja, taittaja, painaja ja kustantaja viemässä vapaakappaleita Kansalliskirjastoon.

Miten niinku omasta mielestä meni?

Painos valmistui 23.4. eli muutamaa viikkoa suunniteltua nopeammin. Kun en tiedä, miten näitä hommia oikeasti tehdään, niin paukuttelen surutta henkseleitä. Olen erittäin tyytyväinen projektiin: 2 kuukaudessa ajatuksesta valmiiksi 100 kirjan painokseksi pääosin käsityönä. Kirjat ovat yllättävänkin tasalaatuisia ja tykkään tarinasta vieläkin, vaikka olen vähän etäisyyttä siihen saanut. Pelkkä kirjoittaminen ja kuvittaminen olisi kyllä ollut ”pala kakkua”. Tuosta painamisesta sain taatusti muutaman ylimääräisen harmaan hiuksen.

Suurkiitos oikolukijat ja kotiväki! <3

Kirja on lähdössä tuota pikaa opinnäytetyökisaan. Peukut pystyyn! Kesällä voi käydä katsomassa Helsingissä Päivälehti museossa olisiko kirja vaikka sinne näyttelyyn päätynyt…

Oostakaa, oostakaa!

Huikeaa, kun jaksoit lukea tänne saakka. Voit lukea näytteen kirjasta täältä.

Jos innostuit ja haluat ikioman numeroidun ”Joulukalenteri: Pukin partapulma” -kirjan, niin ota pikimmiten yhteyttä riikka.koksu@hotmail.com osoitteesi kera. 20 €/kappale + postikulut. (Edit: Kovakantinen kirja on loppuunmyyty. Saatavilla on pehmeäkantista toista painosta sekä e-kirjaa.) Sen verran kirjaa on kysytty, että oli pakko tehdä tilausrajoitus. Max 2 kpl/per henkilö. Postituksen käynnistän toukokuun ensimmäisillä viikoilla kunhan saan firman Y-tunnuksen haettua ja laskutuksen pelittämään.

Ps: Tämä markkinointiosuus taitaa olla vielä hitusen hakusessa, kun näin vapun alla joulukirjaa kaupittelen. Toisaalta eikös täksi vapuksi ole luvattu lunta ja tunnelma on kovinkin jouluinen? 😉


1 kommentti

E-kirjan teko – Pliide & #183;29 joulukuun, 2016 6:50 pm

[…] Pukin partapulma -kirjan taitettu sisus ja kansi. Kovakantisen kirjan tekemisen vaiheet voit lukea täältä. Tiesin tasan tarkkaan miten työ oli tehty ja missä voisi tulla ongelmia vastaan. Olin kesällä […]

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *